Grote bedrijvigheid

Het studiedomein “Economie en organisatie” is veelzijdig.

Economie, accountancy, IT, office management, ondernemen, … De basisprincipes ervan leer je op school, maar het opvolgen van de economische actualiteit en contact met het bedrijfsleven zijn essentieel om een succesvolle opleiding te realiseren. De vakgroep economie probeert daarom voor alle leerlingen, in alle opleidingen extra activiteiten te bieden.

Wat doen we zoal?
Bedrijfsbezoeken, “Broodje ondernemen” in samenwerking met VOKA Kempen, “Ondernemer voor de klas” in samenwerking met VLAJO, … Hieronder lees je wat onze leerlingen erover dachten.

Zesdejaars rollen over transportband
Activiteit: bedrijfsbezoek
Klas: 6ET

Narviflex maakt transportbanden die je bijvoorbeeld ziet in supermarkten, luchthavens en voedingsbedrijven. Alles wordt op maat gemaakt volgens de behoeften van de klant. Het Geelse bedrijf is in 1994 opgericht door oud-leerling Geert Helsen en vennoot Dirk Berden, en is sindsdien enorm gegroeid. Momenteel zijn er zeven vestigingsplaatsen in België en Nederland. Er worden nieuwe activiteiten ontwikkeld, die ondergebracht zijn in andere vennootschappen: Narviplastics, COPS en Rindus. Dit jaar breidt de vestiging in Geel weer volop uit.

Wat hebben we geleerd? Als ondernemer moet je denken in functie van je klanten. Service en kwaliteitscontroles zijn essentieel. Je moet je voortdurend afvragen wat je beter kunt doen. Goed opgeleid en gemotiveerd personeel is essentieel in de sector. Vandaar dat een goed personeelsbeleid een prioriteit is. Dat zagen we tijdens de rondleiding op de werkvloer: Geert Helsen kent iedereen persoonlijk. Hij benadrukt dat je als ondernemer je voortdurend moet afvragen of je goed bezig bent en waar je naartoe wilt.

Ene met hesp en ene met kaas
Activiteit: Broodje ondernemen
Klas: 6ET en EW

Ondernemers komen tijdens de middagpauze een broodje eten met leerlingen van het laatste jaar die vrijwillig deelnemen. In kleine groepjes kunnen alle vragen over het bedrijfsleven, het ondernemerschap en de toekomstplannen van de jongeren aan bod komen.

Het was een unieke kans om heel concrete informatie van ervaren bedrijfsleiders te krijgen én een realistisch beeld van een bedrijf te krijgen. Dit jaar ontmoetten onze leerlingen Hugo Geuens (Laborex), Jos Mols (Huurwagens Mols) en Marc Pauwels (The Belgian Chocolate Group). Een ondernemende leerling kon zelfs een contract bemiddelen tussen het bedrijf waar hij een studentenjob doet en één van de bovenstaande bedrijven.

Opname in AZ Sint-Dimpna
Activiteit: bedrijfsbezoek
Klas: 5AI

Het bedrijfsbezoek aan Sint-Dimpna was zeer interessant. We werden goed ontvangen en alles werd duidelijk uitgelegd. Zowel de werking binnen het bestuur, als met de klanten kwam aan bod. We weten nu dat de ziekenhuizen moeten samenwerken om patiënten optimaal te verzorgen. Ons bezoek was goed voorbereid en de meeste vragen zijn beantwoord. Ik heb persoonlijk veel bijgeleerd omdat ik een ziekenhuis in het verleden nooit als een bedrijf heb bekeken.

Vooraf vond ik het maar raar dat we op bedrijfsbezoek gingen naar een ziekenhuis. Maar dit bezoek heeft aangetoond dat een ziekenhuis wel degelijk een bedrijf is. De presentatie door de financiële verantwoordelijke was heel interessant. Ik ben veel dingen te weten gekomen die ik nog niet wist.

Het is maar een spel
Activiteit: Ecoman
Klas: 5AI

Naar jaarlijkse gewoonte namen de leerlingen van 5AI deel aan het Ecoman bedrijvenspel. Gedurende zes weken bereidden ze opdrachten voor die ze online verwerkten en gingen ze de concurrentie aan met twee andere bedrijven. Op de begeleidingsdag in Turnhout ontmoetten de deelnemers elkaar voor het eerst en wilden ze niet onder doen voor elkaar.

Ook dit jaar vonden de leerlingen hun deelname de moeite waard. Dankzij het spel ondervinden ze de invloed van de economie op het bedrijfsleven. Een groot pluspunt is dat ze via Ecoman als team leren samenwerken en beslissen. En hoewel meedoen belangrijker is dan winnen, zijn ze een ervaring rijker.

Over nullen en eentjes
Activiteit: Ondernemer voor de klas
Klassen: allerlei

Verschillende klassen ontvingen in de loop van februari een ondernemer die met de leerlingen in debat ging. Zo was er Jelle Mattelaer van Zeropoint IT NV. Deze jonge ondernemer (29) heeft samen met enkele vennoten een managed offshoringbedrijf dat aan zijn klanten programmeurs uit Pakistan en Sri Lanka verhuurt voor de ontwikkeling van webapplicaties, websites en webshops.

Choco Story
Activiteit: bedrijfsbezoek
Klas: 3OI

Kleine ruimte, veel informatie én in hartje Brugge. Fijne ervaring om zowel de geschiedenis van chocolade, als het proeven ervan te beleven. De kunstwerken van chocolade waren indrukwekkend.

Feesten als de beesten
Activiteit: Ondernemer voor de klas
Klassen: 5AI en 5OMC

Het vlot gebrachte verhaal van Koen Vanhove, afgevaardigd bestuurder van het Hasseltse evenementenbureau Conrad Consulting NV, heeft indruk gemaakt. De heer Vanhove, die reeds in zijn studententijd fuiven organiseerde, heeft samen met zijn team al heel wat events georganiseerd. Dat het niet altijd van een leien dakje loopt, is waar. Maar als je er wilt voor gaan, dan is er veel mogelijk. Erin geloven en je er 200% voor inzetten, is zijn motto.

Start-up
Activiteit: Ondernemer voor de klas
Klassen: 6AI en 6OMC

Een zaak opstarten doe je niet van vandaag op morgen. Dat bleek uit het betoog van Nathalie Put. Als ondernemer wil je goed geïnformeerd zijn om de juiste beslissingen te nemen.  De medewerkers van SBB Accountants & Adviseurs kunnen daarbij helpen. Zij bieden begeleiding op het vlak van accountancy, fiscaliteit en milieureglementering.

En dat daar heel wat komt bij kijken, werd snel duidelijk. Hoewel we wel één en ander wisten uit de les bedrijfsbeheer, heeft mevrouw Put nog eens alles op een rijtje gezet en concreet toegelicht. Ik zou later graag een eigen zaak starten.

De vakgroep economie met de steun van hun leerlingen