Westerlo-Jambes: “Ensemble, découvrir que l’on a un don, vivre les mêmes émotions…”

Een taal leren is meer dan woordjes kennen en werkwoorden kunnen vervoegen … Een taal leer je best door ze te gebruiken. Dat is de reden waarom wij, de leerlingen van 5 Office Management & Communicatie (5OMC), op een driedaagse uitwisseling geweest zijn naar Jambes.

In oktober kregen wij één of twee correspondenten van de klas 5 Sport-Langues uit l’Institut Sainte-Marie van Jambes toegewezen. Eerst leerden we mekaar beter kennen via chatberichtjes op Facebook of via e-mail.

Op 13 november vertrokken we met de trein vanuit Aarschot naar Jambes waar we met open armen of beter met een ‘zoen’ op de wangen werden ontvangen door onze correspondenten. Die kus op de wangen is al een eerste, groot verschil met onze Kempense begroetingsrituelen.

In die drie dagen ontdekten we nog andere culturele verschillen door samen deel te nemen aan verschillende activiteiten: taalspelletjes, het ietwat vreemde BARNGA- kaartspel, de analyse van Franse filmfragmenten rond vooroordelen en de rally in de citadel van Dinant en in het centrum van Namur.

De meest ‘leerrijke’ momenten nochtans, waren de momenten die we doorbrachten bij de Waalse gezinnen. Hier moesten we ons beste Frans bovenhalen om ons verstaanbaar te maken bij de ouders en de familie van onze correspondent. Het zijn dan ook vooral die momenten – die emotioneel veel sterker zijn dan het gewone klasgebeuren – die ons het beste zullen bijblijven.

Wordt vervolgd …

                                                                                                                 leerlingen 5OMC