Een wereld van verschil

Donderdag 3 mei stond in het teken van verschillende culturen en landen in de Bovenschool. De leerlingen van 5 en 6T2 en 6Th waren uitgenodigd voor een virtuele wereldreis tijdens de Werelddag. We hoorden verhalen van mensen uit verschillende werelddelen: mensen die op de vlucht zijn, mensen die reizen en mensen met een andere afkomst. Omdat niet elke klas de gelegenheid kreeg om te genieten van de workshops, filmvoorstellingen en presentaties, deel ik graag met jullie enkele verhalen die me zijn bijgebleven.

Afghanistan

Een Afghaanse vluchteling vertelde ons zijn ervaringen als vluchteling en asielzoeker. Zijn reis begon in Afghanistan. Hij verliet zijn grote familie en vrienden om aan een tocht richting België te beginnen. Bij elke grenscontrole belandde hij in een andere wagen. Op die manier probeerde hij de grenscontroles te omzeilen. Momenteel verblijft hij in Wevelgem, waar hij ook naar school gaat. Na zijn opleiding zou hij graag naar Antwerpen verhuizen omdat daar enkele vrienden wonen. Ook al verblijft hij in België, hij kookt het liefst Afghaanse gerechten. De Belgische frietjes en chocola kunnen hem niet overtuigen om de Belgische keuken te leren kennen. Het was een mooi verhaal dat mij leert dat je nooit mag opgeven. Als je iets echt wilt, geraak je er. Deze man vertelde zijn verhaal met een brede glimlach op zijn gezicht. Dat was super om te zien.

Fietsreis

Frederik Carens gaf een presentatie over zijn fietsreis van Sri Lanka naar België. Tijdens zijn trip doorkruiste hij maar liefst 17 landen. Aan de hand van prachtige foto’s vertelde hij over zijn ontmoetingen met de lokale bevolking, de adembenemende natuur en de talrijke historische gebouwen. Zijn fiets kreeg veel bewondering omdat de mensen niet begrepen hoe die werkte of nog nooit een fiets gezien hadden. ’s Avonds moest hij op zoek gaan naar een slaapplaats als er geen hotel in de buurt was. Gelukkig had hij een matje bij zodat hij overal kon slapen. Mongolië en Laos waren zijn favoriete landen. Hij overtuigde ons natuurlijk om op reis te gaan en al deze landen te bezoeken.

Girl power

Plan International prikkelde ons om de organisatie te steunen zodat ze kinderen, vooral meisjes, kan helpen. Meisjes moeten wereldwijd kunnen leren, leiden, beslissen en zichzelf ontplooien. Dat zijn de vier pijlers waarop de organisatie en haar vrijwilligers zich focussen. Onze school draagt haar steentje bij door ons Plankind Mamadi Keita uit Mali en zijn omgeving financieel te ondersteunen. Tijdens de workshop kregen we de kans om op missie te gaan. Door een aantal opdrachten correct uit te voeren, konden we met de verdiende letters het woord ‘unlock’ vormen, wat staat voor ‘unlock the power of girls’. Meisjes zijn volgens Plan zeer belangrijk om de armoedespiraal te doorbreken. Om met de wijze woorden van Malala Yousafzai te eindigen: “Eduction is the only solution.”

Indische dans

Onze Indische gasten gaven het beste van zichzelf tijdens de slotshow in de gymzaal. Ze zongen en dansten met zichtbaar plezier in hun typische stijl. Het was heel leerrijk en absoluut een mooi einde van een vermoeiende dag.

Fairtrade

Tijdens de pauzes zorgde Wereldwinkel bovendien voor een tafel vol met lekkers. Voor een klein prijsje kon je Fairtradeproducten kopen.

Zowel wij, als de leerkrachten genoten van deze zonnige dag vol leuke ervaringen. Op naar volgend jaar.

Fien Engelen 6EW