Oorlog en vrede

Op 11 november hebben we de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Voor die gelegenheid werd er in het Kasteelpark in Westerlo een vredesboom geplant. De burgemeester en de schepen van Vrede nodigden jongeren uit om deze boom te planten en om een gedicht voor te dragen. Michelle Stevens en Silke Nevelsteen van 4OI namen deze rol op zich en vertegenwoordigden SILA. Met onderstaand gedicht benadrukten ze de gruwel van elke oorlog. ‘The Last Post’, het einde van de plechtigheid, zorgde voor een kippenvelmoment.

‘Oorlogen maken veel slachtoffers / soldaten die vechten en sneuvelen / Burgers die nietsvermoedend neergeveld worden / Oorlogen ontstaan door religies of politieke belangen / Een mensenleven is in de oorlog niets waard / Oneerlijke strijd wordt gevoerd

Nadat de strijdbijlen zijn neergelegd / blijven de overlevenden levenloos achter / Zelfmoorden en depressies woekeren na de oorlog nog gestaag door / De mensen zijn getekend, een leven lang’

gedicht van J. Nijsink