Klimaat als hot topic

Dirk Draulans – alias dé bioloog van Vlaanderen – kwam vandaag naar onze school. Hij kaapte een lesuur uit het klassieke dagschema om een vurig betoog te voeren over datgene wat ons de laatste tijd in zijn greep houdt: het klimaat. Oh ja, de titel mag je gerust letterlijk nemen.

Draulans was kwaad. Dat was zelfs voor de grootste optimist duidelijk. Dat het Amazonewoud nog steeds dagelijks aan terrein verliest, terwijl bomen met hun geniale fotosynthese het CO2-gehalte aanzienlijk kunnen doen dalen, is volgens hem niet te vatten. Maar ook in ons Belgiëlandje zijn bossen nog niet gepromoveerd tot beschermd gebied. “Daar waar politici vroeger wachtten op een draagvlak, wacht het draagvlak nu op de politici”, aldus Draulans refererend aan de klimaatbetogingen.

Het kwam ter sprake dat klimaatactivisten vaak als doemdenkers worden afgeschilderd. Maar denk in het woord doemdenken de ‘m’ weg en je krijgt een volledig ander woord. Actie dus. Zowel top-down als bottom-up. Het zijn de klassieke tips die ook hier terugkeerden: vaker het openbaar vervoer nemen, liefst nog de fiets; rood vlees vermijden (liever varken, nog liever kip, liefst vis); duurzame energie gebruiken. Maar naast deze klassiekers gelooft Draulans ook enorm in technologische vooruitgang. Vliegen op ionische wind maakt dat we misschien binnenkort zonder schuldgevoel het vliegtuig kunnen nemen. Of het plan waar Draulans grote fan van is: The Global Energy Grid. Dit plan – nog in ontwikkeling – zou resulteren in een wereldwijd netwerk van hernieuwbare energie. De woorden van Dirk Draulans: “Er zijn veel ideeën, maar dit is een goed idee.”

Om af te sluiten nog een klein weetje om mee uit te pakken op het volgende familiefeest in regio Westerlo: als het zeeniveau met vijf meter stijgt, hoeven we niet meer uren in de file te staan naar de zee. Dan nemen we gewoon de fiets!

Fee Van Eynde (6HW)