Alle beetjes helpen

Mevrouw Vekemans, iedereen kent haar wel, de vriendelijke leerkracht godsdienst die zelfs in de gietende regen met de fiets naar school komt. Ze is altijd goedgezind en zet zich elke dag 100% in voor haar leerlingen, maar ook voor het milieu, blijkt uit het gesprek dat ik enkele maanden geleden met haar had.

Zorgzaam omgaan met het milieu werd haar met de paplepel ingegeven. Haar vader was een echt natuurmens, haar moeder had een winkel waar ze veel aandacht besteedde aan het milieu. Daarom besloot ze om zo weinig mogelijk plastic zakjes mee te geven. Het was toen al geweten dat plastic erg schadelijk was voor het milieu.

Vandaag zet mevrouw Vekemans zich nog steeds in voor het milieu. Dat doet ze naar eigen zeggen met kleine dingen, want kleine beetjes tellen. Zo eet ze niet elke dag vlees of charcuterie – om 1 kilogram vlees te produceren is er 15.500 liter water nodig. Daarnaast komt ze elke dag met de fiets naar school. Ze heeft zelfs twee tweedehandsfietsen als er een probleem zou zijn met een van de fietsen. En ze koopt ecologische poetsproducten, wasmiddelen en afwasmiddelen.

Ook gaat ze winkelen bij Meer dan Mooi in Zammel, een biomodewinkel. Haar rokken zijn gemaakt van hennep of bamboe. Dat betekent dat de rokken heel duurzaam zijn voor het milieu en dat vindt ze heel belangrijk, aangezien de mode-industrie jaarlijks 4.000 miljard CO2 uitstoot. Om je een vergelijking te geven: een vliegtuig stoot jaarlijks 500 miljard CO2 uit. Deze rokken zijn iets duurder, maar gaan zeer lang mee.

Zonder druk van anderen

Mevrouw Vekemans koopt geregeld andere bioproducten, zoals eetwaren. Toch zegt ze hierin niet fanatiek te zijn, want niet alle bio is duurzaam voor het milieu. Ze geeft ons het advies om goed uit te kijken en na te denken over wat we kopen.

Ze hamert erop dat de moraliteit uit heel het milieubewuste gedrag moet verdwijnen. Ze vindt het belangrijk dat als je je inzet, het volledig uit jezelf moet komen, zonder druk van anderen. Uiteindelijk doet ieder mens maar wat hij of zij kan, ook al zijn het maar kleine aanpassingen, deze zullen op lange termijn een positief effect hebben.

Ik denk dat we kunnen besluiten dat mevrouw Vekemans zich zeer bewust inzet voor het milieu en ons vooral aanmoedigt om bewust onze eigen keuzes te maken.

Julie Van Dingenen (5OMC)