Zij maakten mei een beetje plasticvrij

Mei Plastic Vrij is voorbij. De uitdaging was om een maand lang je leven en de wereld een stukje plasticvrijer te maken. Hoe zijn de leerlingen van SILA hiermee omgegaan? Hebben ze het volgehouden? Dit is wat 6VZ en 5AI hebben gedaan.

De leerlingen van 6VZ kregen in mei de opdracht een week lang kleine acties te ondernemen die goed zijn voor de natuur, dierenwelzijn  …  Aan het einde van de week presenteerden ze hun prestaties.  Bijna alle leerlingen hadden een herbruikbare drinkbus aangekocht. Ze gebruikten geen folie meer voor boterhammen. (Een aantal van hen deed dat al.) Meerdere leerlingen hebben veggiedagen gehouden, waarvan sommigen echt de smaak te pakken kregen.
Een leerling die rookte, heeft alle peuken van haar en haar vrienden bijgehouden in plaats van ze op de grond te gooien. Verschillende leerlingen hebben gelet op het kopen van groenten zonder plastic en van Belgische oorsprong, seizoensgebonden groenten uit de tuin. Leuk om te zien hoe leerlingen trots waren op wat ze op een week tijd hadden bereikt en uitgeprobeerd.

Ook 5AI ging ervoor. Begin mei hadden de leerlingen elk 1 voornemen in een envelop gestoken die ze 1 maand moesten volhouden. De meesten kozen ervoor om plastic flesje of drinkbus te hervullen met (kraantjes)water. De klassenleraar had beloofd om thuis alleen nog kraantjeswater te drinken en geen water in de winkel meer te kopen. Een maand later werd er in de klas nagekaart over de gedane beloftes. De meesten hebben het volgehouden en zullen dat hopelijk blijven doen. En zo hebben deze kanjers hun omgeving weer een klein beetje meer plasticvrij gemaakt … en wie weet anderen geïnspireerd om ook mee te doen.

Meer plasticvrijetips vind je op: https://info.meiplasticvrij.be/

Jan Valgaeren
Ward Maris