Upcycleproject 5S valt in de prijzen

In de maanden september en oktober hielden twee ijverige groepen leerlingen van 5S (GR1+GR2) zich bezig met een upcycleproject tijdens het vak expressie binnen integrale opdrachten. Ze probeerden afval, oude of afgedankte voorwerpen en natuurlijk materiaal nieuw leven in te blazen door het met een creatieve insteek te upcyclen tot een stuk speelgoed, een interieurartikel en een gadget. Na een stevige knutselsessie verschenen er toch verrassende resultaten: hondenspeeltjes van oude T-shirts, een speelgoedgitaar van een schoendoos, basketpong van een stuk karton en wat bekertjes, een portefeuille van een brik melk …

Toevallig viel ons oog op een wedstrijd van de winkelketen Flying Tiger. “Doe met je klas mee met ons upcycleproject en win een leuke prijs!” We twijfelden geen seconde en besloten om met een brede smile met de creaties te poseren voor de wedstrijdfoto’s. Drie weken later kregen we een verblijdend mailtje: we waren geselecteerd als winnaars van de winkelketen in Wijnegem! Bij het ophalen van de prijzen stonden er wel drie grote, mysterieuze kartonnen dozen klaar. Elke leerling kreeg een aftelkalender tot Kerstmis cadeau waarin achter elk luikje een cadeautje verstopt zat: een schaar, een mini pingpongset van gum, balpennen, een mini plakbandhouder, washitape, fluostiften in de vorm van snoepjes en zoveel meer!

Goedgeluimd keerden de leerlingen na ontvangst van hun cadeautje huiswaarts: sommigen al wat meer stuntelend dan anderen (met zo’n groot pak op de fiets). Waar consuminderen en upcyclen al niet goed voor is …

Lieselotte Wouters, leerkracht