EcoMentality groeit

Dit schooljaar ging ons Erasmus+ project EcoMentality van start. Covid strooide voor de uitwisseling en de organisatie van groepsactiviteiten het nodige roet in het eten, maar desondanks groeide er een tof en geëngageerd SILA-team van leerlingen en leerkrachten.

Ook in Hongarije en Portugal, onze partnerlanden, kwam er een enthousiaste lokale crew tot stand. Op 29 april organiseerden we een online kick-off event, waar iedereen elkaar toch al virtueel kon leren kennen. We deelden met z’n allen foto’s en filmpjes waarin de leerlingen en leerkrachten zichzelf enthousiast voorstelden.

Via een online poll kwamen we te weten hoe eco-minded we nu echt zijn. Hieruit bleek dat we samen al heel wat goeie dingen doen, maar dat er toch nog wel wat ruimte voor verbetering is. De bereidwilligheid om onze ecomentaliteit te verbeteren is zeker TOP!

In breakoutrooms bespraken we in gemengde groepjes verder de resultaten van de poll en deelden we onze ideeën met elkaar. De onovertroffen SILA-spirit spatte van het scherm. Dikke pluim voor onze leerlingen voor hun actieve en enthousiaste bijdrage!

We sloten in mei dit eerste projectjaar af met een gezellige picknick, beschut onder het afdak aangezien de lente zich toen nog niet liet voelen. De leerlingen kregen ook wat meer uitleg over de Curieuzeneuzen sensor die sinds enige tijd een plekje heeft op de Bovenschool. De wetenschapsleerkrachten uit het team legden met kennis van zaken het hoe, wat en waarom uit van deze studie.

Na een toffe brainstorm over hoe we de Sila-ecomentaliteit nog kunnen verbeteren, stuurden we de leerlingen op pad om de Bovenschool te verkennen en te bekijken door een EcoMentality bril. Waar scoort SILA goed en op welke vlakken is er nog werk aan de winkel? Van al hun bevindingen wordt een verslag opgesteld en daarmee stappen ze naar de directie. In samenwerking met hen zal gekeken worden wat realiseerbaar is, met welke financiële middelen en op welke termijn. Spannend!

Ons project is natuurlijk nog maar pas begonnen. De leukste en spannendste avonturen moeten nog komen! Volgend schooljaar hebben we twee uitwisselingen in petto. Onze Hongaarse en Portugese teamgenoten komen eerst een weekje naar onze parel der Kempen en een tijdje later gaan wij op bezoek in het prachtige Budapest. Natuurlijk plannen we ook lokaal fijne, leerrijke en waardevolle activiteiten. Samen met een externe permacultuur-expert bezoeken we enkele mooie voedselbosprojecten in Vlaanderen om ideetjes op te doen. Het vergroenen van het SILA-domein is namelijk het hoofdthema van dit project. Deze expert zal ons ook helpen bij het ontwerp van onze eigen EcoMentality tuin op de speelplaats. Wordt dus zeker nog vervolgd.

Volg onze avonturen op ons Instagram-account ‘EcoMentality BE-HU-PT’.