Uitstap naar Kleine-Brogel, vlieg mee!

‘Een daguitstap naar een militaire vliegbasis, wie zegt hier nu nee tegen?’

Een exclusieve blik achter de schermen bij de luchtcomponent. Een reportage geschreven door onze eigenste journalisten ter plaatse; de leerlingen van 6EE en 6EM.

Op vrijdag 10 september hadden wij, samen met alle leerlingen van 5 en 6E/M/EE/EM en van IIIB1 de kans om naar de vliegbasis Kleine-Brogel te gaan. Daar kregen we een proevertje van het militair leven. Van vliegen met F-16’s en schieten met geweren tot patrouilleren met honden en bommen ontmantelen, je kon het allemaal beleven in Kleine-Brogel.

We kwamen ’s ochtends samen op de parkeerplaats van de school en vertrokken met veel enthousiasme naar de vliegbasis. Bij aankomst op de vliegbasis werden wij eerst gecontroleerd op ons Covid Safe Ticket en op verboden middelen door een drugshond.

Toen kregen wij een korte inleiding over het verloop van de dag en niet lang daarna mochten we vrij rondwandelen om naar de verschillende presentaties van de jobdag te kijken. Er waren heel wat interessante dingen te doen zoals het bekijken van demo-presentaties waarbij ze lieten zien hoe men in het echt als een soldaat reageert bij een aanval. Je mocht ook deelnemen aan een deathride, verschillende uitrustingen van het leger bekijken en een heel spectaculaire vliegshow zien. Er stonden ook eetkramen als je zin kreeg om iets te eten.

Bij het eventcentrum zagen we verschillende vliegtuigen opstijgen, dat maakte overweldigend veel lawaai. Naast de landingsbaan was er ook een hangar, waar je verscheidene straaljagers kon zien en, misschien wel het meest interessante, een afgezonderde straalmotor met een representatie van het brandstofgebruik ernaast. We stonden allemaal verwonderd stil toen we erachter kwamen dat deze machine maar liefst 5000L per uur verbrandt!

Op het einde van de dag kwamen wij allemaal terug samen en vertrokken terug naar de school. Ondanks de regen op het einde van de dag was het een leuke en bovenal een zeer boeiende ervaring. Een echte aanrader dus om met je vrienden of familie aan deel te nemen.

6EE/EM