Erasmus+ project EcoMentality


De leerlingen van het Erasmus+ project EcoMentality hadden het druk in de week van 11 oktober, aangezien er leerlingen van Hongarije en Portugal op bezoek waren. Tijdens die week hebben een aantal van onze leerlingen zelf een Hongaar of Portugees in huis genomen, die al snel als familie aanvoelde. Het project heeft o.a. als doel om de culturele en ecologische kennis en taalvaardigheid te verbeteren. Maar sfeer is natuurlijk ook belangrijk!

“We nemen je graag mee in onze week.”

Na een lange reis kwamen de gasten op zondag 10/10/’21 aan op onze school, waar de gastfamilies in spanning hun gast aan het opwachten waren. Na een snelle kennismaking mochten de gasten mee met hun gastgezin en zo kon de week starten.

Maandagochtend legden de leerlingen van de verschillende scholen uit wat hun project was en waar ze aan willen werken op hun school in hun eigen land. Dit was zeer uiteenlopend, maar toch allemaal met ecologie en groen op school in het achterhoofd. Terwijl de Belgische leerlingen het 2de lesuur terug hun lessen volgden, kregen de Portugese en Hongaarse studenten een les Nederlands voor beginners. Dit vonden ze super leuk en ze hebben dit zelfs nog heel de week gebruikt. Na de eerste speeltijd bezochten ze het gemeentehuis van Westerlo.
In de namiddag
leerden de leerlingen van Portugal en Hongarije Westerlo een beetje beter kennen. Een gids nam hen o.a. mee naar de abdij en het kasteel van Westerlo. Het was een zeer leerzame namiddag.

Dinsdag zijn we met z’n allen naar de voedselbossen geweest. Eerst was Ittre aan de beurt. Hier hebben we een rondleiding gekregen door de prachtige tuin, waar we geleerd hebben dat we in België veel monoculturen hebben, terwijl we deze juist moeten vermijden zodat bacteriën niet snel verspreiden. Beter is permacultuur.
In de namiddag zijn we naar Sint-Truiden geweest, waar we gezien hebben dat we zeer veel kunnen opeten van wat er in de natuur groeit. Dit was een zeer leerrijke uitstap.

Woensdag zijn we met de fiets naar Kamp C geweest. Hier hebben we veel bijgeleerd over ecologisch wonen en hebben we het enige 3D-geprint huis in Europa gezien. Cool !

Donderdag was Brussel aan de beurt. Hier hebben we het Atomium gezien, dat onze gasten natuurlijk geweldig vonden. Daarna zette de bus ons af aan Tour & Taxis, waar we een hal, die van hout en glas is gemaakt, hebben gezien. Door het glas in Gare Maritime kwam er veel licht binnen, wat goed is voor de planten. Hierna zijn we naar een kinderboerderij geweest, een groene oase midden in het centrum van Brussel. Vervolgens zijn we naar het centrum gewandeld. Na een uurtje vrije lunchpauze zijn we doorgelopen naar de Grote Markt voor een leuke foto en tenslotte naar Manneke Pis. Hierna hadden we nog even vrij om bijvoorbeeld een lekkere Brusselse wafel te gaan eten. Toen zat de dag er bijna op en zijn we terug naar Westerlo vertrokken, waar we dan rond 18u heel moe maar voldaan aankwamen na opnieuw een leuke dag.

Vrijdagvoormiddag hebben we genoten van de workshops die op de planning stonden. Één van deze workshops was het planten van bloembollen aan de Brooddoos. Zo zullen we veel meer kleur op school hebben als deze planten uitkomen.
Een andere workshop was het tekenen, ontwerpen van een groenere speelplaats. Hier hebben de leerlingen zich artistiek kunnen uitleven en hebben ze hun eigen originele ideeën getoond, waarvan sommige hopelijk ook werkelijkheid kunnen worden.
De laatste workshop was een soort van spel over voedsel, maar vooral over voedselverspilling en het vermijden ervan.
In de namiddag stond er een teambuildingactiviteit op de planning. Iedereen heeft super hard zijn best gedaan en zo alle opdrachten voltooid.
Die avond hadden de leerkrachten die meewerkten aan het project nog een verrassing voor ons: een super leuk feestje. Er werd veel gelachen, gedanst en gezongen. Nog een grotere verrassing was dat er een pizzafoodtruck op ons stond te wachten. Iedereen heeft super hard genoten van de pizza en natuurlijk van het gezelschap.

Zaterdag zijn we om 8.30u op de bus gestapt richting Antwerpen. Toen moesten de studenten al afscheid nemen van hun gastgezin. Hier zijn enkele traantjes gelaten. In Antwerpen zijn we naar de Grote Markt gewandeld. Hierna kregen we enkele uurtjes vrije tijd en die hebben we goed benut. We hebben geshopt, goed gegeten en vooral nog genoten van onze laatste momentjes samen. Om 14u was het zover: tijd om afscheid te nemen. De bus richting Charleroi stond klaar. Snel nog een laatste knuffel en hup de bus op. De Portugezen en Hongaren konden terug naar hun warme thuis. De Hongaren zijn zaterdagavond nog vertrokken naar Hongarije. De Portugezen daarentegen hebben nog genoten van het mooie Charleroi en zijn de dag erna ook vertrokken naar het zonnige Portugal. Iedereen is zonder problemen en veilig thuis aangekomen.

“Tot zover één van de tofste weken van het jaar. Iedereen heeft met volle teugen genoten van deze week en iedereen heeft het naar zijn zin gehad. Het was dus een super toffe week om nooit meer te vergeten! Hopelijk zien we elkaar snel weer terug.”

Tekst Geschreven door Laura en Luna & Filmpje gemaakt door lori en kirsten, Deelnemende leerlingen.