30 dagen minder wagen

Waarschijnlijk heb je het al gehoord via TV en radio of gelezen in de krant?Via de actie ‘30 dagen minder wagen’ roept Netwerk duurzame mobiliteit iedereen op om tijdens de maand juni de auto zoveel mogelijk aan de kant te laten staan en te kiezen voor een duurzamere manier van verplaatsen, zoals te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of carpoolen. Dit geeft een boost aan je gezondheid, is een weldaad voor het milieu en zelfs positief voor je portemonnee. Verder trekt het jou uit de sleur van de file en vaste gewoontes.

Duurzame mobiliteit is natuurlijk niet enkel in de maand juni belangrijk. Dit kan best het hele jaar door.

Op SILA wordt er van begin september tot eind juni heel wat gestapt, gefietst, gebust en gecarpooled.

Groot applaus voor de honderden leerlingen die elke dag door weer en wind op een duurzame manier naar school komen !!!

Ook heel wat leerkrachten en personeelsleden kiezen gedurende het hele schooljaar voor duurzamere ritjes van en naar de school.

We polsten bij deze collega’s naar hun drijfveren.

De af te leggen kilometers voor een enkele rit variëren tussen de 50 meter en de pakweg 30 kilometer. De meeste van de bevraagde collega’s komen met de fiets, waarvan een groot deel met de elektrische fiets. De school heeft in de fietsenstalling voor de leerkrachten laadpunten voorzien. Zo zijn de batterijen weer flink opgeladen als ze naar huis vertrekken.

Waarom komen ze op deze manier naar school?

Het is uiteraard goed voor het milieu door minder gebruik van fossiele brandstoffen en dus ook minder uitstoot.

Voor de fysieke gezondheid is het ook een zegen. Je krijgt zo meer beweging en je werkt aan je conditie.

Ook je mentale gezondheid gaat erop voorruit. Fietsen of wandelen in de frisse buitenlucht geeft zuurstof. Haren in de wind en zon op je snoet, echt genieten. Je kan je hoofd even leegmaken en ontstressen na een drukke werkdag. Trouwens je hoeft je ook niet druk te maken over de zoveelste file of strijden voor die laatste parkeerplaats.

Kies misschien ook eens voor wat avontuur. Via het openbaar vervoer kom je in contact met andere mensen. Met de fiets ontdek je alternatieve routes en door te carpoolen met collega’s leer je hen beter kennen.

Last but not least, je portemonnee wordt er ook beter van. Je verbruikt geen dure benzine of diesel. Je auto verslijt niet zo snel en daarnaast krijg je met de fiets ook nog een kilometervergoeding.

Zijn er naast al die voordelen ook nadelen?

Tja, de haartjes liggen na een ritje door de regen en de wind niet meer zo netjes in de plooi natuurlijk. Voor enkele collega’s duurt de rit per fiets wat langer en soms moet je als kwetsbare weggebruiker gevaarlijke punten passeren en dus goed opletten. Als je extra dingen moet meenemen dan is de koffer van de auto doorgaans ook ruimer dan de doorsnee fietstas of rugzak.

Hoe dan ook die enkele nadelen wegen uiteraard helemaal niet op tegen de veelvuldige voordelen en trouwens zoals een collega het ook aangaf  …

Nog inspiratie of overtuiging nodig? 30 dagen minder wagen