Emotionele dag in Auschwitz

Op woensdag 17 mei trokken we vol verwachting met een bus met 31 enthousiaste zesdejaars naar Oswiecim, Polen.

Na een verdiende nachtrust in een Pools hostel trokken we er donderdag op uit om Auschwitz I en II te bezoeken. Terwijl we door de poort van Auschwitz I liepen, voelden we meteen een zware last op onze schouders. Onder leiding van lokale gidsen werden we meegesleept in de hartverscheurende verhalen over de gruweldaden die hier hadden plaatsgevonden. Deze gidsen lieten we in Auschwitz II achter ons om deze plek zelfstandig te kunnen bezoeken. Hier namen we als groep tijd om samen met de leerkrachten een bezinnend moment uit te voeren aan de ruïnes van crematoria IV. Deze bezinning werd afgesloten met een stiltewandeling richting de uitgang van het kamp. De confrontatie met de barakken, gaskamers en de indrukwekkende monumenten raakte ons diep. Het was een ervaring die we nooit zullen vergeten.

Na deze zware emotionele dag namen we de tijd om de inleefreis even over een andere boeg te gooien, door verder te reizen naar Krakau, een prachtige stad vol geschiedenis. Na het inchecken in ons hotel begonnen we onze ontdekkingsreis door de oude stad. We bezochten de prachtige grote markt en wandelden door de geplaveide straatjes, waar de middeleeuwse architectuur tot leven kwam. Hier konden we als groep even weer volledig tot rus komen.

De volgende ochtend in Krakau namen we de tijd om, met behulp van ActionBounds, op zelfstandige basis de Joodse wijk Kazimierz te verkennen. Hier ontdekten we de rijke Joodse geschiedenis en bezochten we onder meer de oude synagoge, het indrukwekkende Schindler’s Factory Museum, het Heldenplein en een stuk van de gettomuur. Daarnaast kregen we ook de kans om te proeven van traditionele Joodse gerechten. Hierdoor werden we ondergedompeld in de levendige sfeer van de wijk. Het was een eerbetoon aan degenen die hier ooit woonden en leefden. Met vermoeide lichamen maar verrijkte zielen keerden we vrijdagavond terug naar huis.

Bedankt aan meneer Theys en zijn collega’s voor de organisatie!