Aardrijkskunde excursie doorheen onze hoofdstad

Voor aardrijkskunde bezocht een groot deel van onze vierdejaars op 22 en 23 mei onze hoofdstad, Brussel. Hier bezochten ze een expo, ontdekten ze de stad tijdens een wandeling en maakten kennis met de vernieuwingen van het stadsdeel Thurn en Taxis.

Doorheen het jaar leerden de leerlingen onder andere over de klimaatverandering en verstedelijking. Deze twee thema’s werden samengebracht in een expo over klimaat en de steden van morgen. Onder toeziend oog van de meegereisde leerkrachten en de begeleiders van Belexpo ontdekten onze jongeren de steden van de toekomst. Ze maakten kennis met de problemen in de steden door de klimaatverandering maar ook meteen met enkele oplossingen voor deze problemen. Om hen echt onder te dompelen in dit thema hebben de makers van de tentoonstelling ervoor gezorgd dat de leerlingen interactief bezig waren met de verschillende ‘thematische wijken’ van de expo zoals ‘leven in de stad’, ‘voeding’, ‘wonen’, …

De expo bevond zich op site van Thurn & Taxis. Dit gaf ons de mogelijkheid een kleine terreinopdracht uit te voeren in deze vooruitstrevende stadswijk. Zo maakten de leerlingen kennis met de functiewijziging en gentrificatie van het gebied. Ze keken bijvoorbeeld recht op de Gare Maritiem, één van de vernieuwde gebouwen. Dit was het voormalige goederenstation en is nu aangepast voor evenementen, horeca, winkels en kantoorruimte.

Het tweede deel van de excursie bestond uit een stadswandeling. Op deze manier zagen ze verschillende delen van Brussel met de bekendste monumenten en de gezelligste straatjes. Spijtig genoeg viel de wandeling de eerste dag (voor het grootste deel) in het water door betogingen. Met een beetje improvisatie en flexibiliteit probeerden we er toch nog het beste van te maken.

Al bij al een geslaagde eerste editie van
de excursie volgens de leerkrachten aardrijkskunde!