“We voelden ons bijna racespecialisten”

Het vijfde jaar Elektromechanica nam op 17 februari deel aan de Fastrada Roadshow. Een multidisciplinair studententeam van de Karel De Grote Hogeschool Hoboken gaf ons de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van de Formule 1 door middel van vier workshops.

Verspreid over de hele dag kregen we een spoedcursus in aerodynamica, wieluitlijning, race-ingenieur en motorafstelling.

Bij de workshop aerodynamica hebben we geleerd en zelf uitgetest welke auto’s het meest aerodynamisch zijn en welke onderdelen er op een auto staan om hem zo aerodynamisch mogelijk te maken.

Bij de workshop wieluitlijning hebben we geleerd hoe we bij een racewagen de wieluitlijning moeten opmeten en afstellen en hoe de verschillende stuurhoeken het rijgedrag beïnvloeden.

De factoren waarmee een race-ingenieur rekening moet houden om een racepiloot zo snel mogelijk doorheen het circuit te loodsen, ontdekten we in de workshop race-ingenieur. Daarnaast hebben we met het programma leren werken waarmee een race-ingenieur berekeningen maakt voor de racepiloot.

Het belangrijkste onderdeel van een racewagen is natuurlijk de motor. In de workshop motorafstelling hebben we geleerd hoe een motor werkt en wat de functie van de verschillende onderdelen is. De opgedane kennis mochten we vervolgens toepassen door een Honda Daxmotor te monteren en demonteren.

Het was een leuke en leerrijke dag.

We voelden ons bijna echte racespecialisten.

Cobe Van Lommel
5EMb