Make Gambia Smile

Af en toe horen we bijzondere verhalen van onze leerlingen. Zo ging Romée Van Lommel (2mW) dit schooljaar naar Gambia met de actie ‘Make Gambia Smile‘, opgericht door haar ouders Kelly Van Asten (oud-leerling) en Kristof Van Lommel. Zij vertellen het volledige verhaal.

Dit is het verhaal achter de actie ‘Make Gambia Smile’.

Twee jaar geleden boekten we onze eerste vakantie naar Gambia. We waren toe aan wat rust en zonnestralen.

We leerden twee lokale taxi drivers kennen, Seikoe en Abdullaj, en vroegen hen om ons het échte Gambia te tonen. Samen met onze dochter van 13 en zoon van 9 raakten we snel geboeid door het leven buiten het hotel en de oprecht sympathieke Gambianen.

We vroegen onze vrienden om ons mee te nemen naar de regio waar ze vandaan komen, ver van het toerisme. Daar bezochten we hun familie en de lokale school en daar ontstond ook het idee om een actie op te zetten.

Terug in België bleven we contact houden en spraken we met enkele vrienden en familieleden over de actie. Die moedigden ons aan om de actie op te zetten. Samen met Grafische Studio Mira ontwierpen we een affiche die we deelden via sociale media en we waren vertrokken.

We ontvingen kledij van zowel particulieren als verenigingen. Zo bezorgde voetbalploeg SKS Herentals ons drie zakken met voetballen en voetbaltenues. Alle kledij werd verzameld in de garage en onze auto’s hebben twee maanden de binnenkant van de garage niet meer gezien…

Verder zorgden enkele bevriende families, vrienden, sympathisanten en Rotary Westerlo ervoor dat we het transport richting Gambia konden financieren. De boxen werden vanuit Westerlo naar Nederland vervoerd, van waaruit de container vertrok naar de haven van Banjul. We werkten hiervoor samen met een organisatie die ervoor zorgt dat de goederen zonder problemen of corruptie de haven buiten geraken.

Onze lokale vrienden huurden een truck om de goederen op te pikken en brachten deze naar een magazijntje, waar ze gestockeerd werden tot we aankwamen. Door het magazijn voor een maand te huren konden zij hier ook overnachten, terwijl ze normaal in de wagen slapen.

Tijdens de krokusvakantie zijn we met het gezin en de ouders terug naar Gambia getrokken. Dagelijks reden we meerdere malen naar het magazijn, laadden we de twee wagens vol en reden we naar bepaalde arme regio’s en sloppenwijken waar we de kledij persoonlijk gingen uitdelen.

Het enthousiasme waarmee we telkens ontvangen werden, was ontroerend. Kledij is voor de Gambianen een basisbehoefte, net als voedsel. Na het posten van de foto’s op sociale media ontvingen we veel warme reacties van mensen die we kenden, maar ook werden we aangesproken door onbekenden die hun sympathie uitspraken voor onze actie.

Wat maakt onze actie nu zo speciaal en waar onderscheiden we ons van de kledijcontainers die overal te vinden zijn?

  • We willen grote betrokkenheid creëren door sympathisanten maximaal te informeren over de actie.
  • Het feit dat we enkele tussenschakels – mogelijk malafide praktijken of zelfgewin – uitschakelen door zelf de bedeling te doen, zijn we uniek en doeltreffend.
  • Met de gebruikte kledij maken we werkelijk duizenden Gambianen blij.
  • Met onze eigen ogen zagen we dat pakketten met de naam van een hulporganisatie op een lokale markt werden uitgepakt en de kledij door lokale handelaars te koop werd aangeboden. Als we onze gebruikte kledij weggeven is het toch de bedoeling dat we hiermee een arme Afrikaan helpen en geen organisaties die uit zijn op winsten?

De blijheid op de gezichten van de Gambianen, de steun die we hier in België ontvangen en de voldoening die deze actie ons geeft, zijn onze drijfveer om onze actie professioneler aan te pakken en groter te maken.

De actie is enkel mogelijk door jullie steun, klein of groot, zowel materieel als financieel. Als je zomer -of winterkledij hebt, werp deze niet weg en hou ze nog even bij. Bij deze ook een oproep aan verenigingen om gebruikte (sport)tenues bij te houden!

We vragen je om de kledij aan te leveren in bananendozen, die vind je makkelijk in de supermarkt, en te vermelden of het om kinder -of volwassenenkledij gaat. Zo kunnen we de goederen gericht uitdelen en de container maximaal efficiënt stapelen, waardoor we de kosten kunnen drukken.

Like zeker onze Facebookpagina ‘Make Gambia Smile‘ en blijf zo op de hoogte van onze actie.

De Gambianen en wij zijn jullie ongelooflijk dankbaar voor elke vorm van steun die we ontvangen voor ‘Make Gambia Smile’!