6IW wint hoofdprijs technologiewedstrijd

6IW heeft op 22 mei de hoofdprijs gewonnen van de Belgian Railways Competition for Technicians, of kortweg BERT. Dat is de nationale technologiewedstrijd van de spoorwegen voor de leerlingen uit de derde graad van het technisch en beroepsonderwijs. Onze klas won tijdens de finale in het treinmuseum van de NMBS met hun systeem om graffiti op treinen snel te detecteren en te verwijderen.

HR Rail en NMBS daagden de technische studenten in heel België uit om een oplossing te ontwikkelen voor dit tweeledige probleem: enerzijds graffiti heel snel opsporen nadat die is aangebracht, want vroege detectie vergemakkelijkt het verwijderingsproces, en anderzijds graffiti op een efficiënte en milieuvriendelijke manier verwijderen.

SILA overtuigde de jury met hun oplossing: zij ontwikkelden zelf een ingenieus systeem waarbij ze een foto maken en deze vergelijken met een standaardfoto zonder graffiti. Als er verschillen worden opgemerkt tussen deze foto’s, dan wijst dit op de aanwezigheid van graffiti en kunnen ze deze lokaliseren. Vervolgens wordt ook het verwijderingssysteem aangestuurd op deze locatie.
Zij gaan aan de haal met 5.000 euro voor onze school en de deelnemende leerlingen krijgen elk een reischeque ter waarde van 200 euro.