Tweede plaats voor 6IW bij technologiewedstrijd NMBS

6IW heeft bij de negende editie van de Belgian Railways Competition for Technicians, of kortweg BERT, een bijzonder knappe tweede plaats weten te behalen! BERT is de nationale technologiewedstrijd van de NMBS en HR Rail voor de leerlingen uit de derde graad van het technisch en beroepsonderwijs. Via de wedstrijd worden de leerlingen uitgedaagd om een technische of technologische innovatie uit te werken. De uitdaging van dit jaar was het bedenken van het mobiele station van morgen.

De opdracht

NMBS heeft al eens nood aan een tijdelijk station. “Bijvoorbeeld als het “echte” stationsgebouw moet worden verbouwd en we de klanten toch het comfort van een station willen bieden. Of bij een evenement of festival, waarbij op één of twee weekends duizenden mensen gebruik maken van een klein station (bijvoorbeeld stopplaats Kiewit tijdens Pukkelpop).”

Het is de bedoeling dat dit tijdelijke station snel en gemakkelijk kan worden opgebouwd. “En we willen, veeleisend als we zijn, dat het groter of kleiner kan worden, om zich zo aan te passen aan de omstandigheden.”

Op dit ogenblik heeft de NMBS zo’n tijdelijk station niet. “Bij evenementen of festivals improviseren we. Bij verbouwingen plaatsen we tijdelijk een heel nieuw gebouw. Het wordt pas écht gemakkelijk – en duurzaam – als we onze tijdelijke stations op andere locaties kunnen hergebruiken.”

Uitwerking

Het “containerconcept” van de 6IW’ers bestond uit drie delen. Elke groep was verantwoordelijk voor een bepaald deel van het project. Eén groep zorgde ervoor dat de container goed stond bij een ongelijke ondergrond terwijl een andere groep zorgde voor connectie van water en elektriciteit tussen de verschillende containers. De derde groep was dan weer verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening en zonnepanelen en de verplaatsingsmogelijkheden van het containerstation.

Met hun concept wisten de 6IW’ers de jury te overtuigen waardoor ze een knappe tweede plaats wisten te behalen!

Hierdoor gaan de 6IW’ers aan de haal met 2.000 euro voor onze school en de deelnemende leerlingen krijgen elk een reischeque ter waarde van 150 euro.