CurieuzeNeuzen onderzoekt bodem Bovenschool

Met het EcoMentality-project neemt SILA deel aan CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit van Antwerpen en De Standaard in samenwerking met tal van Vlaamse overheidsdepartementen, Aquafin en Natuurpunt.

Onze zomers worden jaar na jaar warmer en droger. Hitte- en droogterecords sneuvelen frequent. Dat heeft natuurlijk een grote weerslag op de natuur en de landbouw in onze streken. CurieuzeNeuzen in de Tuin analyseert die effecten en onderzoekt manieren om onze omgeving, en dus ook onszelf, beter te beschermen tegen de hitte en de droogte.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie in Vlaanderen hebben ze heel veel meetpunten nodig. Daarom doen ze een beroep op duizenden burgerwetenschappers. Zowel bedrijven als scholen als particulieren konden zich kandidaat stellen om deel te nemen. Uit de meer dan 51.000 kandidaatmeetpunten werden 5000 locaties zorgvuldig uitgekozen. SILA is bij de gelukkigen en werd geselecteerd om mee te doen! Het thema van dit initiatief past als gegoten binnen ons Erasmus+ project EcoMentality.

Op 2 april werd er een slimme sensor geplaatst in het grasveld op de speelplaats van de Bovenschool. De sensor meet gedurende zes maanden de temperatuur en het vochtgehalte van onze bodem. Via het Internet of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit van Antwerpen. Door het groot aantal meetpunten verspreid over heel Vlaanderen kunnen ze alles gedetailleerd in kaart brengen en zo komen tot nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Van de plaatsing van de sensor hebben we een filmpje gemaakt.  Via de volgende link kan je het downloaden:

Curieuzeneuzen the movie

Vicky Leemans