Het SILA-CurieuzeNeuzen-Tuinrapport

Van 2 april 2021 tot 2 oktober 2021 nam SILA  met het EcoMentality-project deel aan ‘CurieuzeNeuzen in de tuin’, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit.

Gedurende 180 dagen heeft een gazondolk in de grond van het grasveld van de bovenschool verschillende metingen uitgevoerd. De gemeten data werden dan via het coole Internet of Things doorgestuurd naar de Universiteit van Antwerpen. Daar werden dan alle meetresultaten verwerkt en vergeleken met de data van wel 4999 andere meetpunten in Vlaanderen.

Naast deze metingen werd er ook een staal van onze echte kempische SILA-grond geanalyseerd op bodemtype en de aanwezigheid van organische koolstof.

Begin oktober 2021 liep dit project op onze school ten einde en namen we afscheid van onze CurieuzeNeuzen-gazondolk.

Onlangs ontvingen we ons finale ’tuinrapport’ met daarin alle meetgegevens en details over hoe het met ons graspleintje gesteld was gedurende de meetperiode. Naast het bodemtype, het koolstofgehalte en de mate waarin onze tuin regenwater opneemt, vind je in dit rapport ook tal van andere interessante resultaten van het onderzoek.

Benieuwd? Bekijk hier het SILA-CurieuzeNeuzen-Tuinrapport