Codenaam: SilaSpa

Woensdag 22 maart startte de rekrutering voor 5EI, 5HB en 5LC. Op de Silakazerne duidde een briefing de missie voor onze jongens en meisjes. De voorbereidingen gingen van start rond het Boswachtershuis: sessies kompas -en kaartlezen, gps-gebruik, sjorren, naamplaatjes slaan … Ook het rantsoen voor de beslissende dag werd zorgvuldig klaargemaakt.

Donderdag 23 maart. De troepen scheepten in richting Spa. Onder een stralende ochtendzon pikten we onze commandopost in waar de verdere instructies werden gegeven.

Onder leiding van de sergeanten maakten onze strijders een eerste verkenningstocht.

Ondertussen zorgden de dames militairen voor een warm broodje curryworst zodat de soldaten, gesterkt door wat eten, hun missie konden starten. Het brandstofdepot vinden was het doel. De drie troepen werden op verschillende plaatsen gedropt, voorzien van kaart, kompas en gps met de nodige coördinaten. Het was een kwestie van anderen spotten maar zelf niet gezien te worden. Onderweg trof men zelfs sporen aan van de vijand. De parachute was helaas niet meer intact en van de soldaat was al helemaal geen spoor meer te vinden. De missie werd door alle eenheden volbracht en onze rekruten werden beloond met een warme groentensoep. Moe maar voldaan keerden ze terug naar hun kazerne.

Vrijdag 24 maart. Op dag 3 werden nog enkele overlevingstechnieken verfijnd en konden we genieten van een heerlijke maaltijd. De wisselwerking tussen de troepen en workshops verliep als een geoliede machine. Peter Celis, voormalig F16-piloot, auteur en momenteel werkzaam bij de NAVO, vertelde over zijn leven als piloot en instructeur. We werden ondergedompeld in de wereld van gevechtsvliegtuigen, missies met bombardementen en opleiding tot F16-piloot.

Heel wat kennis er ervaringen rijker keerden onze rekruten terug naar het thuisfront.