Erasmusuitwisseling in Portugal

Enkele leerlingen van het 5de en 6de middelbaar gingen op Erasmusuitwisseling met het project EcoMentality. Laure Taels uit 6Sc neemt ons mee naar Portugal in onderstaand verslag.

Op 11 oktober vertrokken we vol enthousiasme met het vliegtuig richting Portugal!

Aankomst Portugal

Dinsdagochtend:
Zodra we waren aangekomen op het vliegveld zijn we samen met de Hongaarse leerlingen naar de Portugese school gegaan. Al snel zagen we de Portugese studenten en maakten we kennis met elkaar.

Dinsdagnamiddag: We zijn diezelfde namiddag de stad nog gaan verkennen. We zijn naar het ‘Castle of Santa Maria da Feira’ geweest en hebben de Portugese school ‘Escola Secundária de Santa Maria da Feira’ bezocht. Hierna hebben enkele leerlingen van elk land een presentatie gegeven over hun cultuur, onderwijs, gastronomie… en op het einde van de avond is iedereen naar zijn gastgezin vertrokken om elkaar en de familie wat beter te leren kennen.

Woensdag: Op de tweede dag in Portugal zijn alle leerlingen naar de stad Aveiro geweest, waar we de Salinas hebben bezocht, de zoutmijnen van Aveiro. Daarna reden we met de bus verder naar Ílhavo, waar we een kijkje hebben mogen nemen in een maritiem museum. Daar leerden we meer over de geschiedenis van het kabeljauwvissen, iets wat ze heel vaak eten in Portugal.

Woensdagnamiddag: De leerlingen trokken naar het ‘Arouca Geopark’, erkend door UNESCO als geologisch erfgoed. In dit grote natuurpark met wonderbaarlijke uitzichten kregen we een rondleiding met de bus.
Op de eerste vrije avond met het gastgezin zijn er velen naar de stad Porto geweest, gaan shoppen of met vrienden op café geweest.

Donderdag: In de voormiddag zijn we met z’n allen op school gebleven. Hier hebben we in de tuin gewerkt (muren geschilderd, plantjes geplant,…) en een verkenningsspel doorheen de school gespeeld.

Donderdagnamiddag: Tijd om de Dourovallei te verkennen! Bij aankomst hadden we eerst wat vrije tijd en hebben we samen met de Portugese en Hongaarse studenten in een park geluncht, waarna  een paar leerlingen voor het eerst dé bekende Portugese lekkernij hebben gegeten: pastel de nata. Na de lunch zijn we verder gereden naar het wijndomein  ‘Quinta da Pacheca’, waar we meer te weten zijn gekomen over hoe ze hun wijn maken. Ze gebruiken namelijk nog steeds de traditionele technieken, waarbij ze bijvoorbeeld de druiven met hun voeten pletten. Hierna volgde er terug een vrije avond met het gastgezin.

Vrijdag: In de voormiddag trokken we naar het Waterpaviljoen in het stadspark van Porto. Hier leerden we over het duurzaam gebruik van water aan de hand van interactieve spelletjes. Daarna mochten we vrij rondlopen en lunchen in de tuinen van Serralves, een museum voor moderne kunst.

Vrijdagnamiddag:  Na een rondleiding in Porto, kregen we enkele vrije uurtjes om de stad op eigen houtje te verkennen.

Zaterdag: Zaterdag was een dagje aan het strand. De dag begon met een verrassing van onze gastschool, namelijk een surfles. Terwijl er een deel in het water zat, speelde het andere deel beachvolleybal op het strand.

Zaterdagnamiddag: Na een vrije middag aan het strand verzamelde de groep zich weer voor een namiddagje plogging, een activiteit waarbij onze EcoMentality-groep al wandelend zwerfvuil op en naast het strand opruimde. ‘s Avonds waren we opnieuw vrij bij ons gastgezin.

Zondag: Op zondag was iedereen vrij. De invulling van die dag lag volledig in  handen van de hosts. Zo zijn er verschillende leerlingen samen met een andere host gaan shoppen in de stad Porto of op uitstap gegaan om wat meer te leren over de plaatselijke cultuur en het geloof.

Onze laatste dag

Maandag: Dit was jammer genoeg de laatste volledige dag in Portugal. Deze werd ingevuld door in de ochtend de laatste presentatie af te werken, dit was een filmpje waarbij alle foto’s van deze week werden samengevoegd met de filmpjes van de andere uitwisselingsweken in België en Hongarije.

Tijdens de lunchpauze mochten de leerlingen proeven van het Portugese schoolleven: een halfuur aanschuiven in de schoolkantine. De leerlingen van Portugal doen dit elke dag.

Daarna kregen we een hele namiddag vrij met onze hosts. Sommigen hebben dit moment gebruikt  om zichzelf even op te frissen, anderen om een namiddagje in de natuur door te brengen of samen met verschillende hosts af te spreken.

Ook het avondeten werd voorzien door de school ‘Escola Secundária de Santa Maria da Feira’, want de leerlingen van de richtingen patisserie en restaurant hadden hiervoor gezorgd. Na het superlekkere avondeten, waarbij iedereen zich had overeten, werd er nog een paar uurtjes gedanst, op o.a. de traditionele dansen van elk land. Iedereen had superveel plezier, maar de avond werd laat en hier eindigde het avontuur…

Terug naar huis

Dinsdagochtend: Om kwart voor 10 stonden we aan de schoolpoort om afscheid te nemen van de Portugese studenten. Na de nodige traantjes bracht de bus ons naar het vliegveld van Porto, waar we na enkele uurtjes vertraging de lucht ingingen. We landden veilig op de luchthaven van Brussel en na een gemiste trein kwamen we uiteindelijk aan in het station van Aarschot, waar het een blij weerzien was met de familie.

Het was een onvergetelijke ervaring! Geniet mee van ons avontuur in onderstaande foto’s!