Bedrijfsbezoek Tiense suikerraffinaderij

Hallo allemaal, wij zijn op 24 november met 4EW, 4BW, 4BO, mevr. T’Sijen en mevr. Verstrepen naar de Tiense suikerraffinaderij geweest. Wij, Xante en Febe van 4EW, wilden graag onze ervaring met jullie delen!

Met de bus zijn we naar de fabriek in Tienen gereden. Toen we daar aankwamen, hebben we een kortfilm gezien die met heel de productie te maken had. Daarna hebben we het productieproces meegemaakt van een suikerbiet tot een mooie witte suiker, waar een vriendelijke gids heel het proces uitlegde. Als eerste kwamen de boeren met hun karren vol suikerbieten aangereden, deze werden gewogen en leegden hun karren. Een nadeel was wel dat de geur niet zo aangenaam was. Vervolgens kwamen de suikerbieten gewassen de fabriek binnen en werden ze zoals kleine frietjes in stukjes gesneden. Dit was een zeer unieke ervaring. Verder werden ze omgezet in sappen door middel van ze te koken op 80°C, dat mocht niet hoger want anders karamelliseert de witte suiker. Jammer genoeg konden we het proces dat het een suikerklontje werd niet meemaken, wegens hygiëne.

Dan kwamen de pakjes suiker allemaal samen op een band om ingepakt de worden. Dit was zeer indrukwekkend Omdat dat het resultaat is van wat je dagelijks in alle winkels te zien krijgt.

De fabriek heeft een fascinerende economische aanpak, de resten van de sappen gebruiken ze zelfs voor elektriciteit. Ook is het bedrijf heel belangrijk voor de economie want ze produceren niet alleen voor België maar ook voor andere landen. Suiker is ook een product waar we niet zonder kunnen en dagelijks mee in contact komen dus het is zeker een gewild product.

Het was een aangenaam bezoek, zeer indrukwekkend en veel bijgeleerd! Ook hebben we op het einde van onze rondleiding nog een pakje bruine suiker meegekregen voor op de pannenkoeken!!