Op bezoek bij Umicore

Vandaag brachten alle tweedejaars met de basisoptie ‘STEM-Wetenschappen‘ een bedrijfsbezoek aan Umicore in Olen. Het bezoek ging door in twee delen. Eerst werden de leerlingen verwelkomd in Hall-O, een industriële hal die werd omgebouwd tot bezoekers- en belevingscentrum. De opstelling is hier opgebouwd in cirkelvorm. Alles draait om het business model waarbij Umicore metalen en grondstoffen bewerkt en zuivert om ze geschikt te maken voor eindtoepassingen die ons leven comfortabel maken.

Nadien volgde een rondleiding op de site waar er extra aandacht ging naar de productie van germaniumwafers (die je o.a. kunt terugvinden in satellieten) en nikkel (in o.a. herlaadbare batterijen van elektrische auto’s).

STEM-competenties aanwakkeren bij jongeren is alleszins een topprioriteit bij Umicore.

STEM staat voor ‘Science, Technology, Engineering en Mathematics’. Vier vakgebieden die cruciaal zijn voor onze toekomst. Digitalisering, klimaatverandering, vergrijzing, de circulaire economie: al deze uitdagingen vereisen immers nieuwe oplossingen. En daarvoor hebben we mensen nodig met een neus voor creativiteit, techniek, innovatie en wetenschap: mensen met een STEM-profiel,” leggen ze bij Umicore uit.

Umicore: “Dat hoeven niet allemaal ingenieurs te zijn. Van procesoperatoren, electromechaniciens en installateurs tot IT’ers, laboranten en onderzoekers: een STEM-opleiding opent de deur naar een brede waaier beroepen. Heel vaak knelpuntberoepen zelfs. In elke sector woedt een hevige strijd om al die STEM-profielen. Ook bij Umicore.”