Low Impact Dikketruienweek

Op de VSLS Bovenschool was het niet gewoon een dikketruiendag, maar werd er een heuse dikketruienweek georganiseerd om de leerlingen bewust te maken van hun ecologische voetafdruk.

De week ging van start op dinsdag 14 februari met een bezoek van Steven – Low Impact Man – Vromman aan de school. Verspreid over acht voorstellingen kregen bijna achthonderd leerlingen een animerende show te zien met grappen en beelden. Een eco-comedy als het ware.

“Toch moeten we vooral zijn boodschap onthouden. Een boodschap, die we als we echt eerlijk zijn, niet graag of soms zelfs niet willen horen. Onze planeet kreunt onder onze gigantische voeten. Wie kan dit oplossen? God of de politiek of de techniek? We weten het antwoord wel,” aldus Vicky Leemans in naam van de MOS-werkgroep BS.

“Petje af en immens respect voor mensen zoals Steven die hun eigen leven veranderen en hun nek durven uitsteken ten goede van onze aarde en al zijn bewoners.”

Een dag later sierden dikke truien, glittertruien, onesies, vreemde hoofddeksels en warme chocomelk de dikketruiendag op de bovenschool. Het aangename lentezonnetje wist de school heerlijk te verwarmen zodat die lagere verwarmingsstand helemaal niet te merken was.

Op donderdag 16 februari konden de leerlingen, samen met Steven Vromman, genieten van een lekkere low impact lunch. Vicky Leemans: “De sfeer was helemaal top! Geanimeerde gesprekken met enthousiaste leerlingen deden de creatieve en vooral duurzame ideeën rijkelijk vloeien.”

“Hoe hartverwarmend en hoopvol om gezonde nuchterheid en engagement te zien bij de jeugd.”

Verder heeft Vicky Leemans, in naam van de MOS-werkgroep, nog een boodschap: “Word activist, doe het zelf, bevrijd jezelf, zoek bondgenoten, deel alles en doe het met liefde. Of anders gezegd: kijk niet passief toe, maar ga aan de slag met eigen kleine stapjes. Alle beetjes helpen, zeker als we onze daden en goederen letterlijk delen met anderen. Loop niet mee in overconsumptie, maar wees kritisch over wat je werkelijk nodig hebt. Doe dit alles uit respect en liefde voor onze toekomst en de toekomst van onze planeet.”

De MOS-werkgroep BS