Boeiende buren

De reis naar Parijs voor de derde graad T1 was een begrip. Ze werd grondig voorbereid in de lessen Frans en deskundig begeleid door een kernteam. De zesdejaars keken er een heel jaar naar uit en genoten er vele jaren nadien nog van. Tot terrorisme verleden jaar roet in het eten gooide en een einde maakte aan deze jarenlange traditie, een spijtige zaak voor de leerlingen en voor de leerkrachten die er hun schouders onder zetten. Dankjewel, collega’s voor jullie jarenlange inzet hiervoor.

Het was dan ook niet evident om een alternatief uit de grond te stampen. Na een proces van brainstormen, vergaderen, telefoneren en – natuurlijk – mailen, werd een nieuwe reis geboren: Keulen en het Ruhrgebied, door een technische bril bekeken.

Op donderdag 20 april, was het zover, we vertrokken op onze tweedaagse. De eerste halte was de mijn van Blegny. Daar werden we rondgeleid, vooral onder de grond, door twee ex-mijnwerkers. Zij hadden zinvolle boodschappen die aankwamen. Zij weten immers hoe belangrijk het is om de kans te krijgen te studeren.

“Het was de beste gids die we ooit gehad hebben”, zei Robbe. En gelijk had hij.

’s Middags lunchten we in Terra Nova, waar we een uitzicht hadden op de uitgestrekte open bruinkoolmijnen. In het chocolademuseum in Keulen leerden we onder andere dat cacaobonen in de verste verte niet naar chocolade smaken. Tijdens een toffe wandeling door de stad met dito opdrachten kregen we een eerste (en een tweede) indruk van Keulen. Na het avondmaal in de jeugdherberg en wat vrije tijd in de stad zat onze eerste, geslaagde dag erop.

Tetraëder
Dag twee begon met een stevig ontbijt, waarna we Keulen verlieten en naar het Ruhrgebied reden. Op de dagplanner stonden een watermuseum, een shoppingcenter (Duitse versie), een oude zinkfabriek en – als afsluiter – de beklimming van een uitkijktoren in de vorm van een tetraëder. Het bleek een gevarieerd menu dat naar een vervolg smaakte.

Deze twee dagen brachten onze leerlingen levenslessen bij van een beroep dat we enkel nog uit de volksverhalen kennen, CLIL (Content and Language Integrated Learning) van de gidsbeurten in het Engels, stadsoriëntatie door de stadstocht um der Kölner Dom, enkele mooie voorbeelden van praktische toepassingen van technisch vernuft, en dan waren we nog geen bevoorrechte getuigen van de groepsvorming op de kamers…

44 voortreffelijke leerlingen zorgden ervoor dat deze uitstap meer dan geslaagd was.

Hilde Heynickx
een fiere coördinator