#WijzeMediaWeek in het teken van schermtijd

Vandaag valt het doek voor de #WijzeMediaWeek van de Middenschool in Westerlo. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, was er dit jaar een kleinere versie.

De #WijzeMediaWeek staat in het teken van het bewust omgaan met (sociale) media zowel online als offline. Naast de doortocht van “Mobieltje“, onze geweldige mascotte, was er dit jaar extra aandacht voor de schermtijd van de leerlingen (en leerkrachten).

TIJD VOOR EEN TERUGBLIK!

Tijdens deze week werd o.a. de Facebook-pagina van onze school extra goed bekeken dankzij de mediawijze afbeeldingen, filmpjes en artikels die er geplaatst werden voor leerlingen, leerkrachten én ouders.

De meeste aandacht ging echter uit naar de schermtijd van de leerlingen en leerkrachten.

Schermtijd is de tijd die je doorbrengt met het kijken naar een
scherm, of het nu een tablet, laptop, telefoon of televisie is. De schermtijd is vooral iets wat ouders instellen voor hun kinderen. Ze willen niet dat het kind de hele dag achter één van deze apparaten zit en stellen daarom een tijd in die kinderen achter een scherm mogen doorbrengen. Kinderen van deze tijd weten niet beter. Ze groeien op met het gebruik van tablet, smartphone of televisie. En de digitalisering van het leven hoeft ook niet per se slecht te zijn. Het kan ook een leerzame ontwikkeling zijn.

Aan alle klassen werd gevraagd om één week lang hun schermtijd bij te houden waarna er een klasgemiddelde werd gemaakt. Dit was de top 10:

1. 1dW (1h34min)
2. 2gW (1h58min)
3. 1gW (2h23min)
4. 2eW (2h36min)
5. 1eW (3h10min)
6. 1cW (3h18min)
7. 1pW (3h22min)
8. 2hW (3h25min)
9. 2aW (3h26min)
10. 1kW (5h12min)

We vergelijken deze resultaten met de aanbevolen schermtijd per leeftijd:

  • 0-2 jaar: eventueel een paar keer per week samen, maximaal 5 minuten per keer.
  • 2-4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
  • 4-6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
  • 6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
  • 8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur dag

 

Uiteraard kan er een beetje verschil op de tijden per klas zitten aangezien sommige klassen de tijd opgenomen hebben tijdens de vakantie en andere tijdens de schoolweek. Hoewel dat eigenlijk geen verschil zou mogen maken… Tijdens de vakantie is de uitdaging net om dezelfde schermtijd te houden en de overige tijd nuttig en actief te besteden.