Ciao bella, alla prossima volta

Van Westerlo tot Bolzano, van Padua tot Peschiera, ja daar waren wij van 2 tot 8 april. Want Noord-Italië was dit jaar de bestemming van de paasreis van de derde graad tso 2.

Brugge van het Zuiden
Met 95 leerlingen en 10 begeleiders reden we via Duitsland en Oostenrijk, na een tussenstop in Trento en Bassano del Grappa, naar de populaire badplaats Lido di Jesolo, waar we twee nachten verbleven. Van daaruit brachten  we een bezoek aan  Venetië, ‘het Brugge van het Zuiden’. We bewonderden de Basilica San Marco en het Palazzo Ducale vanop de Piazza San Marco, kuierden door de smalle straatjes over de vele bruggetjes langs kerkjes en pleintjes, om ten slotte te genieten van een welverdiend terrasje in het zonnetje. Venetië zien en … misschien wel terugkomen.

Balkonscène
De volgende dag stonden Padua (stad van Sint-Antonius, beschermheilige van de verloren voorwerpen), het oudste overdekte olympisch theater van Vicenza en Peschiera aan het Gardameer op ons programma.

De balkonscène van Romeo en Julia hebben we niet echt overgedaan. Maar dat we in Verona zijn geweest en dat we op de binnenplaats van de Casa di Giulieta hebben gestaan, weten we wel zeker. Verona is echter veel meer met zijn Castel Vecchio, Romeins amfitheater, piazza’s en Romeins openluchttheater.

Een boottocht op het Gardameer mocht zeker ook niet ontbreken. Hoewel er een fris briesje stond, genoten we van het kabbelende water en de mooie omgeving. Onze tocht bracht ons naar Sirmione, een middeleeuws, sfeervol stadje waar ze ijsjes verkopen van ongekende groottes.

Milaan
Maar mooie liedjes blijven niet duren. Het was dan ook hoog tijd om naar Milaan te rijden. Stad van de goede smaak? Dat bleek al snel wanneer we op de Piazza del Duomo de kathedraal in al haar pracht en praal zagen staan, om nog maar te zwijgen van de Galleria Vittorio Emanuele en de vele winkels.

De laatste dag werd vooral een busdag. De reis was spijtig genoeg voorbij. Maar dat het meer dan de moeite waard was om mee te gaan daar zijn we van overtuigd.

Ciao bella, alla prossima volta.