Nederland-Duitsland: een fantastische match

Onze vijfde- en zesdejaars van EI, HB en LC vertrokken op 26 april richting Nederland. Dat was het startpunt van een studiereis naar twee verschillende buurlanden.

In Valkenburg aangekomen, bezochten we de steenkoolmijnen onder leiding van een gids. Het was fascinerend hoe boeiend de gids kon vertellen over het leven als mijnwerker. Terug bovengronds maakten we een korte wandeling door het mooie Valkenburg waar we onze picknick opaten.

Labyrint
Onze volgende halte was Vaals met de Wilhelminatoren en het labyrint. Dankzij het heldere weer konden we genieten van een prachtig uitzicht over drie landen: België, Nederland en Duitsland. In het labyrint hadden diegenen met een plattegrond niet altijd het meeste succes om de schat te vinden. De poortjes stonden blijkbaar niet op het plannetje … De fonteintjes maakten hier en daar ook slachtoffers. Gelukkig maakte het zonnetje veel goed. Voor we de bus opstapten richting Mannheim, bezochten we nog even het drielandenpunt. Na een flinke busrit arriveerden we in onze jeugdherberg waar het avondmaal werd geserveerd. Na een verkennende avondwandeling in de stad, zat dag één er op.

Concordes
De tweede dag stond volledig in het teken van techniek. We bezochten in Sinsheim en Speyer musea waar je niet wist waar eerst te kijken: Concordes, helikopters, Boeiings, cargo’s, gevechtsvliegtuigen, (Sherman) tanken, rupsvoertuigen, shuttles, moto’s, F1- wagens, oldtimers, koersfietsen, een U9-duikboot, locomotieven, … noem maar op. Fantastisch om ook binnenin die grote voertuigen een kijkje te nemen. Ook een 3D Imax film was best een leuke ervaring onder een 11 ton zware metaalkoepel. En ja, we amuseerden ons ook in de ‘speeltuin van techniek’ met de minikarts en vliegende bootjes.

Een blitsbezoek aan het stadion van Hoffenheim en de fanshop konden we niet laten liggen. Overladen van de impressionante voertuigen met al hun technische kenmerken en snufjes, schoven we onze voeten onder de tafels in Wirthaus am Dom in Speyer. We genoten er van een traditionele broodjesmaaltijd met een grote keuze uit beleg, groeten en fruit. ’s Avonds was er een avondje vrije tijd.

Pit lane
Op vrijdagmorgen pakten we onze valiezen, namen nog een stevig ontbijt en stapten we de bus op. In de voormiddag werden we rondgeleid op het 4,5 km lange circuit van Hockenheim. En hoeveel geluk kun je hebben; er waren net trainingen aan de gang voor de Preis der Stadt Stuttgart. De gids leidde ons rond op de Südtribune, de Mercedestribune, de paddock, de pit lane en zelfs in de overvolle pitboxen waar de mechaniekers volop aan het sleutelen waren. Ook op het podium mochten we een kijkje nemen en in het motorsport museum. Indrukwekkend!

Helaas bleef de tijd niet stilstaan en moesten we verder naar huis. Onderweg hielden we een zonnige picknick en maakten we hotdogs. Als allerlaatste halte bezochten we Trier, de oudste stad van Duitsland. Een boottochtje op de Moezel, een informatieve stop aan de Porta Nigra en een vrij bezoek aan de mooie stad waren de afsluiters van een geslaagde Drielandenreis.

Bedankt leerlingen en collega’s om deze reis zo fantastisch te maken.