40-45: een beleving tot in elke vezel

Sinds de musical ’40-45′ op 7 oktober 2018 in wereldpremière ging, breekt de spektakelvoorstelling alle records in Vlaanderen. Op het moment dat we dit schrijven staat de teller van het aantal verkochte tickets al ver voorbij de 500.000. Enkele leerkrachten die de voorstelling die maand al zagen, wisten meteen dat het voor alle leerlingen een must is om deze bijzondere show te zien.

“40-45 is een grensverleggende productie van wereldniveau.”

Leerkracht Robin Peeters vult verder aan: “Niet alleen is deze voorstelling bijzonder spectaculair, maar het verhaal is tegelijk erg indringend. De voorstelling houdt onze maatschappij een spiegel voor. Hoe gaan we om met de huidige problematieken waar onze samenleving mee worstelt? Trappen we in de val van het plat populisme en gaan we opnieuw op zoek naar uitersten in onze ideeën? ’40-45′ is daarom een belangrijke voorstelling. Om het besef nog eens aan te wakkeren over de gevaren van extreme ideeën, massabeïnvloeding en de haat ten opzichte van hele bevolkingsgroepen.”

Vandaag was het dan de dag om met alle leerlingen en leerkrachten van de Middenscholen van Westerlo en Oosterwijk naar het Studio 100 Pop-up Theater te gaan. Om de leerlingen goed voor te bereiden op de voorstelling, werd de gewone lesdag vervangen door een heuse ’40-45′-dag. In de voormiddag werd zo iedereen klaargestoomd voor de show aan de hand van filmpjes, een presentatie en een klasquiz. ’s Middags bracht de indrukwekkende buscolonne – maar liefst 15 stuks! – de 861 leerlingen en leerkrachten naar Puurs.

De leerlingen werden overdonderd door de spectaculaire twee uur durende voorstelling.

Na afloop was iedereen – sommigen pinkten zelfs nog een traantje weg – laaiend enthousiast. 97% van de leerlingen en begeleiders gaven de voorstelling zelfs meer dan 8/10. Voor 84% van de aanwezigen is het zelfs zo dat ze door de musical ’40-45′ meer zin hebben gekregen om meer naar het theater te gaan.

Of om het met de woorden van een leerling te zeggen: “Als mijn mama of papa straks vraagt hoe de musical was, dan ben ik nog tot morgenvroeg bezig!”

Een greep uit de andere reacties:
– “Ik vond deze musical echt de beste die ik ooit heb gezien!” (Anne Hermans)
– “Een TOP theatervoorstelling. Echt voor herhaling vatbaar. Tot in mei!” (Emmely Gevers)
– “Ik vond het heel goed geacteerd en ik zat helemaal in het verhaal. Het was echt prachtig! Nu weet ik hoe het was in die tijd. Ik heb ervan genoten en heb ook veel bijgeleerd!” (Jessie Franck)
– “Het was echt fantastisch! Heel interessant en iedereen die mee heeft gespeeld deed het super. Sommige momenten waren heel emotioneel en sommige momenten juist heel mooi. En ook af en toe eng… maar het was echt heel leuk.” (Nora Michiels)
– “Ik vond het een supergoede musical! Ik heb er echt van genoten en ben meer over de oorlog te weten gekomen. De acteurs hebben het super gedaan! Dank u voor zo’n leuke namiddag!”
– “Fantastische show. Met de beweegbare tribune maakten we deel uit van de show. Voor herhaling vatbaar!”
– “Het was een geweldige voorstelling. Dit is de tweede keer dat ik ben gaan kijken en het verveelt zeker niet.” (Lori)
– “Het was de eerste musical van mijn leven en wat voor één!”
– “Een superfan!!! Deze musical is echt de beste ooit! Vooral Michiel was top! Ik heb er echt van genoten! Ik ga aan mijn ouders vragen om nog eens te gaan kijken. Vanaf de 1ste seconde heb ik genoten en het is niet gestopt. Doe zo verder.” (Emma Lambaerts)
– “Ik vind dit echt een TOP musical! Echt een van de beste musicals die ik ooit al heb gezien!” (Floor Denoodt)
– “Het was keitof en de acteurs waren ook keigoed! Ik zou dit zeker meerdere keren willen zien!” (Anna-Sofia Van Hamme)
– “Het was super! Bedankt voor zo’n leuke namiddag! Ik heb er echt van genoten en de acteurs hebben het super gedaan. Het leek alsof ik echt in de oorlog was.” (Shaida)
– “Het was echt amazing! Echt waar zo spectaculair! Ik heb vanaf het begin tot het einde superhard genoten. Het was de max!” (Rosalie)
– “Ik vond iedereen supergoed. Het was een grote belevenis! Ik denk dat ik nog eens terugkom!” (Jasper Van Eepoel)
– “Het was een supermooie voorstelling. Ik wil zeker nog eens komen kijken. Het greep mij echt aan. De acteurs speelden supergoed en het leek echt realistisch. Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken.” (Kirsten)
– “Het was echt de max! Supertoffe acteurs! Ik kan deze musical wel 500 keer achter elkaar bekijken! Als mama of papa straks vraagt hoe de musical was, dan ben ik nog tot morgenvroeg bezig! Het waren de twee beste uren van mijn leven!”
– “Dit was de beste musical ooit. Ik vond het soms heel spannend en soms heel ontroerend, maar vooral heel leuk.” (Mies Beneens)
– “Het was echt fantastisch, spectaculair, waanzinnig, gewoon geweldig! Het was net echt.” (Feike)
– “Normaal vind ik musicals niet zo leuk, maar dit was echt het leukste wat ik gezien heb! Ik vond het ook echt heel leuk dat de tribunes bewogen.” (Khanh-My Dinh)
– “40-45 is echt een geweldig spektakel. Ik heb nu twee keer in het publiek mogen zitten en ik vind het nog altijd niet genoeg! Groetjes van een grote fan.” (Nella)
– “Ik vond de voorstelling heel tof en leuk! Ik heb er echt van genoten en ik wil het zo graag nog eens zien! Echt knap van allemaal! Ook het zingen en vertellen… wauw! Dikke pluim van mij! Doe zo verder allemaal! De show was fantastisch! Doe zo verder en … groetjes van Maite. Jullie hebben al een fan binnen.”
– “Heel leerrijk voor onze leerlingen. Er zijn veel traantjes gevloeid. Nu hebben ze toch een beter beeld van wat WO2 juist inhoudt en hoe de Joden behandeld werden.”
– “Jullie laten de menselijke kant zien van hoe moeilijk keuzes kunnen zijn of hoe je in een eerste fase onbewust in een keuze rolt. En dat hebben de knappe musicalacteurs straf neergezet en dit in combinatie met een hoog staaltje techniek. Het was zoals Gert Verhulst het bij aanvang vertelde: een beleving tot in elke vezel. Grote dank om dit hoofdstuk van onze geschiedenis niet te doen vergeten.” (Elke G.)
– “De musical was echt fantastisch. In het dagelijks leven sta je er niet bij stil hoe mensen de oorlog mee maakten, hoe ze moeilijke beslissingen moesten nemen en hoeveel mensen er zijn gesneuveld voor ons. Door deze musical kijk ik met een andere blik op de oorlog. Ik heb meer respect gekregen tegenover de slachtoffers van deze wrede strijd.” (Inke Janssens)